دانشگاه علم و صنعت ایران- دفاعیه‌ها
برگزاری دفاعیه دکتری مهندس رویا مهدی پور مقنی

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1399/11/7 | 
مهندس رویا مهدی پور مقنی دانشجوی دوره دکتری این دانشکده گرایش مهندسی زلزله، ۱۱ بهمن‌ماه سال ۹۹ از رساله خود تحت عنوان «طراحی لرزه‌ای بهینه سازه‌های کامپوزیتی با الگوریتم‌های فراکاوشی» به‌صورت مجازی با راهنمایی دکتر علی کاوه دفاع نمود.
چکیده این رساله به شرح زیر می‌باشد:
بهینه‌سازی سازه‌ها به نحوه‌های گوناگونی امکان‌پذیر است. در طراحی سازه‌ها انتخاب نوع مصالح و ترکیب آن‌ها، انتخاب هندسه و همچنین مشخصات هندسی مناسب مقاطع دارای اهمیت می‌باشد. در پایان‌نامه حاضر تلاش شده است تا با استفاده از بروزترین تکنولوژی‌های ساخت و روش‌های بهینه یابی پیشرفته، به طرح بهینه سازه ازنظر اقتصادی و عملکردی دست‌یابیم. 
در سالیان اخیر استفاده از مقاطع مرکب به‌منظور استفاده حداکثری از ویژگی‌های مطلوب مصالح افزایش چشمگیری داشته است. ستون‌های کامپوزیت بتنی-فولادی، سقف‌های کامپوزیت و همچنین بادبندهای کمانش تاب از رایج‌ترین این مقاطع هستند. در این‌گونه سازه‌ها تلاش آن است که حداکثر عملکرد از سازه حاصل گردد. مقاومت در برابر آتش، خوردگی، افزایش شعاع ژیراسیون با کمترین هزینه، بهبود پایداری، افزایش شکل پذیری و بهبود چرخه های هیسترتیک و بسیاری موارد دیگر محققان، طراحان و سازندگان را به استفاده از این مقاطع سوق داده است. 
به‌منظور دستیابی به طرح بهینه، استفاده از روش‌های فراکاوشی محبوبیت فراوانی یافته است. سرعت‌بالای این الگوریتم‌ها، عدم قفل شدن فرآیند بهینه‌‌‌یابی در بهینه محلی، عدم نیاز به مشخصات گرادیان و بسیاری مزایای دیگر سبب شده است این الگوریتم‌ها به‌عنوان جایگزین مناسبی برای روش‌های بهینه یابی ریاضیاتی کلاسیک مطرح شوند. در بسیاری از مطالعاتی که بر روی طراحی بهینه سازه‌ها انجام‌شده است، سازه‌های قابی فولادی بررسی شده‌اند و مطالعات کمی روی بهینه‌سازی سازه‌های با مقیاس واقعی مخصوصاً با سیستم کامپوزیت انجام‌شده است. در این پایان‌نامه تلاش شده است بروزترین تکنیک‌ها و الگوریتم‌های فراکاوشی برای دستیابی به طرح بهینه سازه‌های کامپوزیت با مقیاس واقعی موردمطالعه قرار گیرند.
در بررسی کاربرد بهینه یابی در سازه‌های کامپوزیتی از انواع مختلف تحلیل‌های طیفی و تاریخچه زمانی بهره گرفته‌شده است. همچنین دو روش برای انتخاب رکوردهای مناسب برای انجام تحلیل دینامیکی ارائه‌شده است. درروش اول، با استفاده از الگوریتم‌‌‌های بهینه‌‌‌سازی چند هدفه شتاب‌نگاشت‌های مناسب با در نظرگیری محدودیت‌های آیین‌نامه‌ای و کمینه نمودن هم‌زمان فاصله میانگین و پراکندگی مجموعه رکوردهای انتخاب‌شده با طیف هدف پیشنهادشده است. درروش دوم، چارچوبی برای انتخاب زمین‌‌‌لرزه مناسب با استفاده از بهینه‌‌‌سازی برای انجام تحلیل دینامیکی افزایشی و تخمین منحنی‌های شکنندگی ارائه‌‌‌شده است. در حل مثال‌های طراحی بهینه انجام‌شده در این مطالعه، از روش‌های انتخاب رکورد پیشنهادشده برای انجام تحلیل‌های دینامیکی بهره گرفته‌شده است.
در این پایان‌نامه، مثال‌های گوناگونی از سازه‌های بزرگ‌مقیاس واقعی با استفاده از الگوریتم‌های بهینه یابی مطالعه شده است. مسئله اول طراحی بهینه بر اساس عملکرد دو نمونه قاب دوبعدی هشت و بیست طبقه با ستون‌‌‌های کامپوزیت می‌باشد که برای انتخاب بهترین طراحی از مفهوم نسبت محدوده خرابی استفاده‌شده است. در مسئله دوم و سوم طراحی بهینه ۱۰ طبقه منظم و ساختمان ۱۲ طبقه نامنظم موردبررسی قرارگرفته است که درروند بهینه‌سازی از تحلیل تاریخچه زمانی خطی بهره گرفته‌شده است و درنهایت در دو مسئله آخر، طراحی بهینه دو سازه ده و بیست طبقه با بادبندهای کمانش‌‌‌تاب انجام‌شده است. 
واژه‌های کلیدی: طراحی لرزه‌‌‌ای، بهینه‌سازی سازه‌‌‌ها، مقاطع کامپوزیت، الگوریتم‌های فرا کاوشی، انتخاب رکورد
رایانامه جهت ارتباط با دانشجوی فوق: royamp2018gmail.com
نشانی مطلب در وبگاه دانشگاه علم و صنعت ایران:
http://idea.iust.ac.ir/find-32.17087.62434.fa.html
برگشت به اصل مطلب